boktips på en lördagkväll

Idag har jag läst boken ”Att platsa i en skola för alla” av Eva Hjörne och Roger Säljö.

Den handlar om hur man ka nstötta elever i behov och hur man utvecklar skolan.
Eva har gjort en studie i hur ett elevhälsoteamsmöte går till. Det visade sig i hennes studie att ofta fokuseras problemet på eleven och väldigt sällan kommer förslag på förändring av skolan upp på mötena. Mötena dokumenteras sällan tillräckligt och även uppföljningarna är otillräckliga.

Mina egna tankar kring denna, mycket läsvärda bok, är hur viktigt det är att inte haka på skolkulturen på den skola där man hamnar. På samtliga skolor jag har arbetat på har ”det suttit i väggarna” hur man gör.

Det bästa efter att ha läst så mycket negativt och fått så många frågor i huvudet är att i slutet av boken finns det samtalstips. Hur Eva anser, efter sin genomförda studie och efter att ha läst in material och annan forskning, att ett lyckat elevhälsoteamsmöte ska gå till. Konkreta tips gör mig så glad. Ibland kan man bli nedstämd av allt som anses negativt i de böcker och artiklar som man läser. Så lite positiva lösningar och förslag kändes som ett bra lördags-litteratur-tips.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *