mer läsning

Då hela våren går ut på skriv, läs och språkkurs så känner jag att jag snöat in på det här med läsning och läsundervisning.
Det finns så mycket som vissa tycker är självklart,, vissa tänker “ visst ja” och för vissa är det helt nya tankar.

Men man kan aldrig få för mycket av läsning! Hittade ett tips på hur de jobbar på en skola i Enslöv kring läsinlärning för förskolebarn. Här finns länken.

Läsning och högläsning hjälper barnet att bygga upp ordförrådet, stärka språkförståelsen och grammatiken. Det ger möjlighet att samtala om saker och händelser som barnet kanske själv inte har varit med om. Men det kan även ge en möjlighet att läsa och samtala om sådant som barnet tycker är jobbigt. Barnet kan då få en förståelse för att andra kan känna samma sak. Man ger barnet en lust att vilja läsa själv så småningom. Om föräldrarna visar att de tycker om att läsa så blir de bra förebilder för barnet och barnet får kanske lättare att själv bli intresserad av skrivspråket.
Att pratläsa d.v.s. att högläsa och ha lässamtal om det man läst är viktigt för att barnet ska få utveckla tankegångar och öka sin förmåga till metakognition. Det ger en bra grund för den egna läsförmågan och läsförståelsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *