bokbad och sportlov

Nu har vi här i norr sportlov. Det ska bli skönt, jag har dock en hel bunt med nationella prov i svenska som jag har tänkt börja titta på.
Vi har på “min “ skola haft en läsvecka den gångna veckan. Det har varit väldigt intressant och mycket läsning har det blivit. Jag har lånat ca 50 böcker så det fanns ordentligt med nya böcker för eleverna att välja på. Jag inledde med ett bokprat där jag presenterade en del av böckerna och läste lite ur vissa av dem. Detta för att bygga upp intresset hos barnen.

Eleverna har fått många lässtunder, vi har haft både högläsning och tyst läsning. Det har varit läsförståelsetester och bara njuta av en skön lässtund. Flera elever som tycker läsningen är jobbig och svår har fått prova på att lyssna på en ljudbok. De fastnade verkligen för detta. En elev som har gått hela hösten och trånat efter Harry Potter och ville så gärna läsa den , men har svårt med läsningen. Fick nu denna som ljudbok och har i vissa stunder knappt varit kontaktbar. Det var den bästa bok jag nånsin läst!
Jag har försökt tänka lite utifrån Chambers tankar om läsning och böcker.

Att böcker ska finnas tillgängliga, att de ska användas och att eleverna ska få läsa varje dag utan några som helst krav på att redovisa det de läst. Det är grunden för alla elevers läsutveckling.

Han skriver också om vikten av högläsning för elever i alla åldrar, om inte annat för att alla ska uppleva samma text samtidigt. Det är också smart med tanke på tiden, som inte sällan är begränsad. Att läraren läser en text högt gör att alla blir klara samtidigt. Inte behöver stressas och ingen behöver sitta och vänta. Mer om Chambers och han tankar om boksamtal finns att läsa här.

Fredagen avslutade veckan med en läsdag. Eleverna fick ta med sig filtar, kuddar, snask och dricka och sedan fick de hitta ett bra ställe och sätta sig och läsa. Jag tycker det är viktigt att “bokbada” eleverna. Det är alldeles för ofta som de måste redovisa och man gör läsningen trist, men att bara få läsa för att det är härligt sker allt för sällan. Fram för fler läsveckor och mer läsning i skolans vardag!

IMAG0252

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *