Månadsarkiv: december 2013

snart nytt år

Nu är det bara dagar kvar på detta år. Dagar kvar innan jag är färdig speciallärare och kan börja min nya “karriär”. Respons på uppsatsen har jag fått från min handledare också. Det var bra, men jag blev väldigt förvånad över att få det kl. 12 på julafton. Men det var inte allt för mycket och han tyckte att det på det stora hela såg ok ut. Lite justeringar, men det var inte kört.

Så nu har jag suttit några timmar idag och justerat det han föreslog. Det var inga stora förändringar utan mest lite förtydliganden och några saker som behövde flyttas eller rättas stavfel. Det är så skönt att vara i stort sett klar. Ljuset i tunneln kommer allt närmare.

Efter ledigheten har jag ett jobb som specialpedagog som väntar. Det är på heltid riktat mot åk 5-9 på en skola i kommunen. Det känns bra att komma allt närmare, fast det känns samtidigt lite läskigt att nu ska jag vara klar och kunna en massa saker som jag tycker att jag inte kan. Det har saknats en hel massa i vår utbildning. Bi har tex inte läst något om språkstörning, läsförståelsestrategier har inte heller förekommit och ADHD/ NPS var en väldigt flyktig föreläsning av en lärare som inte kändes säker på sin sak.

jullov

Nu har vi klarat av julavslutningen i kyrkan och kramar och hejdån. Jag lämnar skolan och klassen där jag vikat under ett halvår nu. Det är med blandade känslor och jag kommer att sakna både barnen ( en klass 1) och kollegorna. Det känns tomt,  men samtidigt bra.

Jag fick ett samtal från en rektor där jag sökt jobb som meddelade att jag fått det nya jobbet. Så efter jul jobbar jag som specialpedagog under våren på en skola i kommunen. Det känns toppen. Det hade varit ännu roligare om det varit speciallärare ( som jag ju är, men som de i kommunen knappt vet att det finns) men ändå. Det känns otroligt skönt och jag blev väldigt lättad när jag fick samtalet.

Ansökningstiden gick ut i söndags så jag har gått på nålar sedan dess. Men nu vet jag. Så god jul!!!

klart….

Det var med blandade känslor som jag åkte från Umeå idag. Jag fick kliva upp vid 5,20 för att hinna med tåg och vara i tid. Men det gick, både tidsmässigt och tågen!

Jag var först för agen att presentera min uppsats. Det kändes bra och opponeringen gick bra. Lite senare var det min tur att opponera igen på en annans arbete och det gick vägen det också. Sedan var det lunch och efter det åkte jag hem. Jag var inte ensam som passade på att droppa av. Men vi vände oss om och vinkade till universitetet och konstaterade att det känns väldigt konstigt att aldrig (kanske)ses igen. Flera av dem kommer jag aldrig att träffa eller ha kontakt med igen. Det känns vemodigt, men samtidigt skönt att vara klar.

Jag fick tips på några punkter att förbättra i min uppsats och jag har nu sedan jag kom hem suttit och gått igenom vad de tipsat om och ändrat en del. Det känns som om jag är i stort sett klar att lämna till handledaren och få slutgiltigt klartecken. Eller jag hoppas på att få det i alla fall.

Jag har mailat in den till handledaren så får vi se vad han säger. Om det är mycket att ändra på eller om den går att skicka in för slutbedömning… jag fattar knappt att jag har klarat det. Plugga 100% och jobba 80% hela hösten, i våras ännu mer. Jag klarade det! Vad ka jag göra nu med all fritid?!

opponent

Så har jag suttit några timmar och läst två andra uppsatser. Det är väldigt intressant att se vad de har kommit fram till. Jag har skrivit ner vad jag tycker är bra och vad som kan förbättras och så får vi se hur det går på måndag.

Jag passade på att göra en sammanfattning av min egen uppsats också. Det känns alltid bra att ha lite stödpunkter att prata kring för att inte missa en massa eller få tunghäfta.

uppsats

Jag har fått två olika uppsatser som jag själv ska opponera på. Den ena handlar om högläsning i grupper och den andra om hur man jobbar med läsinlärning i Finland. Den senare var väldigt intressant och lite skön att läsa. Delar av detta arbetssätt använder jag själv i min undervisning, men det finns många saker att förbättra. Tex att speciallärarna där aktivt är inne redan från terminsstart i 1an och kollar av och följer elevernas utveckling. De som har svårt får extrastöd direkt. PÅ skolan där jag jobbar nu väntar de till efter jul i ettan, trots att jag påpekat att det finns stora svårigheter. Tror att jag ska plocka vissa delar ur denna uppsats och visa dem!

Nu har jag läst dem en gång, och det får bli en gång till innan måndag då det är dags.

inlämnat

I torsdags kväll lämnade jag in uppsatsen i alla sin glans. Det går ju att sitta och fila och ändra på saker hur länge som helst, men jag kände att jag var tvungen att bryta och bara skicka in. Det ska ju inte behöva vara helt klart och när jag läser mina studiekamraters uppsatser så ser jag många som inte är lika klara som mig. Jag tycker bara att det är svårt att skicka in något som jag inte är nöjd med. Men jag är rätt nöjd med min uppsats och jag hoppas på bra opponering så jag slipper jobba hela julen med den.

Annars så plockar jag ihop allt mer från klass och personalrum för varje vecka. NU är det bara nån pärm och en timer kvar som får följa med sista veckan.  Det känns väldigt konstigt och lite vemodigt. Särskilt när jag ännu inte vet vad som väntar till våren. Jag söker det mesta inom mitt område och jag hoppas på et längre vik igen. Det här hade jag ju sådan tur med då det kom ut så sent så att de andra vikarierna var redan utplacerade. Man ska ju ha lite tur ibland också.

Nu hoppas jag på samma tur när det gäller uppsatsen och opponeringen som är om drygt 1 vecka.

klar?

Kan man bli det? Jag känner mig klar, men jag vet inte om jag lurar mig själv. Många andra i kursen är stressade och håller på med diskussionen för fullt. Den gjorde jag under förra veckan och har finslipat på den lite igår och idag. Jag vet ju vad jag har skrivit och menar, men frågan är om en som inte är insatt förstår vad jag skrivit?! Det är så lurigt.
Uppsatsen ska vara inlämnad ikväll. Så jag har tid på mig. Men samtidigt så vet jag inte om det blir bättre av att jag flyttar lite här och ändrar ett ord där. Det gäller att våga säga stopp också. Jag skulle kunna småfixa och ändra hur länge som helst. Så här ser den ut i alla fall….

image

Drygt 30 sidor om läsförståelsestrategier.

Jag avvaktar nog ett tag innan jag skickar in den, om jag kommer på något mera.