Månadsarkiv: maj 2013

funderingar

Jag går i funderingarnas tider. Just nu har jag ett vikariat som sträcker sig fram till sommarlovet. Men efter det vet jag ingenting. Det är helt dött. Jag vet att det mesta brukar ske av en orsak och det brukar ordna sig till det bästa till slut. Men det tär på energin och tankekraften att inte alls veta något.

Kurserna jag läser nu ( en i Umeå och en i Uppsala) har jag lämnat in uppgifter. v 22 är vi på examinering i Umeå så då ska det redovisas och sedan skrivas i hop den slutgiltiga utredningen. Det har gått ganska bra. Jag hade velat göra något test till på den elev som jag har gjort utredningen på. Men tiden räckte inte till. Så nu är det som det är. Det svåra är ju inte att genomföra testerna utan att analysera dem och komma med slutsatser och åtgärder som kan stötta eleven. Jag hoppas få en massa tips från de andra under kursens gång nu framöver.

I Uppsala så är jag godkänd på alla moment förutom den sista uppgiften som nu är inne för opponering. Jag hade missat att angett ett par citattecken fick jag veta så det höll på att bli tokigt. Det gäller att vara vaksam. En tanke inför uppsatsen i höst. Man blir lätt “skärmblind” när man sitter vid datorn. Man ser inte var man har missat något. Så då är det bra att det finns opponenter som kan påpeka sådant för en.

En annan fundering som jag har är om det går att läsa till “talfröken” ( som det hette förr) och inte behöva läsa hela logopedutbildningen på 4 år. Jag tycker det är intressant med tal och hur man kan justera detta. Men 4 år med heltidsstudier känns inte det minsta lockande. Någon enstaka kurs känns betydligt roligare.

redan mitten på maj

Det blir en stund mellan gångerna. Jag ska börja med en kort sammanfattning. Jag har lämnat byskolan och har fått ett heltidsjobb i en grannkommun ca 10 mil hemifrån. Så det är pendling och jobb som gäller för mig. Det är knappt att jag hinner med att plugga. Som tur är så har jag genomfört mina tester redan och håller på att skriva ihop en utredning utifrån detta. Det är inte det lättaste att försöka utläsa något av resultatet och få ihop några rekommendationer. Men det är väl tanken att vi ska lära oss och hjälpa varandra.

Jobbet som jag har fått är ett vik fram till sommarlovet. Det är som speciallärare där jag både plockar ut elever ( enskilt och i grupp) och är inne i klass. Jag är med och skriver ÅP och tränar svenska och matte med barnen. Skolan har ca 200 elever och är en 2parallelig 1-3 skola. Personalen är trevlig och jag trivs bra. Det känns bra och tänkt sån tur jag haft. Slutade på ena skolan den 30/4. Ledig den 1/5 och sedan anställningsintervju och jobbstart den 2/5. Ibland har man flyt.

Det är nu bara en träff kvar i Umeå innan sommaren. Så just nu är det fullt upp med att avsluta och göra klart ( den tid som jag hinner efter att ha jobbat och pendlat).
Det är också dags att fundera på examensarbete. Jag har några tankar, men ingen riktigt solklar. Vi får väl se vad jag kommer på.